Home » VIJESTI » Konferencija u Potočarima: Na međunarodnoj zajednici je obaveza da osigura obilježavanje i pamćenje genocida

Konferencija u Potočarima: Na međunarodnoj zajednici je obaveza da osigura obilježavanje i pamćenje genocida

U Memorijalnom centru Potočari danas se održava Konferencija posvećena kolektivnom pamćenju Srebrenice koju je Memorijalni centar organizovao u saradnji sa Svjetskim jevrejskim kongresom.

Konferenciji prisustvuju i predstavnici Međunarodne komisije za nestale kao i porodice žrtava.

Medijima se obratio Menachem Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa koji je tom prilikom poručio da je danas ključno da u sklopu misije obilježavanja holokausta i genocida koji se dešavao u Drugom svjetskom ratu i koji je počinila Njemačka da se posveti pažnja da sa jednakom snagom obilježi genocid počinjen protiv Bošnjaka u Srebrenici.

“Možemo vidjeti da ukoliko se ne poduzme ništa i pusti da se mržnja širi, kakve posljedice to može imati. Na međunarodnoj zajednici je obaveza da osigura u svakom slučaju da se genocid obilježava i da se pamti i na svima nama je obaveza da ustrajemo na tome”, rekao je.

Ketrin Bomberger iz Međunarodne komisije za nestale osobe je također poručila da je obaveza cijele međunarodne zajednice da obilježava i pamti ono što se desilo ovdje.

“Radimo od 1996. na pronalaženju i indetifikaciji nestalih osoba. Zajedno sa institutom za nestale osobe i organima u BiH radimo kroz analizu DNK na identifikaciji nestalih osoba tako da nema apsolutno nikakve sumnje i naučno su dokazani svi nalazi pronađeni ovdje. Od 8 hiljada nestalih Bošnjaka u genocidu u Srebrenici mi smo kroz analizu DNK uspjeli identificirati 90 posto njih i to su svi nepobitni naučni dokazi što je pomoglo tome da se vodi 30 procesa protiv počinioca kako ovdje tako i u Hagu”, rekla je ona.

Bomberger je kazala da više osoba koji će sutra biti ukopani bile identificirane mnogo ranije.

“Ali s obzirom na to da je korištena teška mehanizacija prilikom uklonjenja posmrtnih ostataka s jednog mjesta na više lokacija, tijela su bila toliko raskarčana da porodice čekali da se pronađe što više dijelova tijela kako bi se ukopali na dostojanstven način. Sve činjenice, ukoliko se oni pobijaju i negiraju, negira se stvarnost i realnost”, rekla je.