Home » VIJESTI » Muslimani danas obilježavaju najradosniji vjerski blagdan, Kurban-bajram

Muslimani danas obilježavaju najradosniji vjerski blagdan, Kurban-bajram

Muslimani u BiH i širom svijeta danas obilježavaju jedan od najradosnijih vjerskih praznika Kurban-bajram, poznat i kao Hadžijski bajram

Kurban-bajram odlikuje klanje kurbana, što je tradicija poslanika Ibrahima, potom dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i dani hadža – dani boravka nekoliko miliona muslimana u svetim mjestima Mekki i Medini.

U organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na hadž ove godine putuje 2.200 vjernika – što je čin petog stuba islama, a koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi.

Nakon obavljenog namaza, pristupa se klanju Kurbana; najčešće je riječ o ovnu, a meso se dijeli na tri dijela: jedan za porodicu, jedan za komšije i rodbinu i jedan za siromašne.

Tradicija je da se i priprema obilan bajramski ručak, da se obilaze komšije, prijatelji i rodbina. Bajramu se posebno raduju djeca kada dobijaju poklon u vidu novca, bajram-banku.

Kurban bajram traje četiri dana. Za vrijeme Kurban-bajrama poslije svakog farz namaza uči se tekbir i tešrik. Vrijeme učenja tekbir-i tešrika traje od sabaha 9. zu-l-hidžeta, Dana Arefata, a završava sa ikindijom četvrtog dana Bajrama.

Dragi Pračani, građani cijele Bosne i Hercegovine u ime Kulturno informativnog centra Prača čestitamo Vam Kurban-bajram. Posebne čestitke upućujemo našim sugrađanima u dijaspori s nadom da ćete u skorije vrijeme radost bajrama dočekivati u našoj domovini Bosni i Hercegovini i našoj Prači, koje ćemo zajedničkim trudom i zalaganjem učiniti sigurnim, bezbijednim i prijatnim mjestom življenja.Bajram Šerif Mubarek Olsun. Vaš Radio Prača!